18 septembrie 2024

Citate favorite (187) ”Ulița popimii” de Nikolai Leskov

 


Publicat pentru prima oară în anul 1878, romanul ”Ulița popimii” de Nikolai Leskov a fost foarte bine primit de publicul cititor. Anton Pavlovici Cehov îl adora pe acest scriitor, devenind buni prieteni.

Întâlnim aici personaje naive și exuberante, personaje înțelepte și blânde, personaje egoiste și viclene, întâmplări comice și întâmplări dramatice. Înfățișând clericii orașului Stargorod și întâmplări din viața lor, autorul prezintă toate acestea cu umor și înțelegere pentru slăbiciunile omenești. Pare că a ținut seama de maxima latină ”Ridendo castigat mores”.

20 august 2024

Citate favorite (186) ”Drumul spre casă” și alte povestiri din clasicii ruși

 


Copilăria este unica perioadă din viață în care se modelează caracterul omului. În copilăria mică, poveștile și povestirile sunt instrumentul principal de educație. În vremuri mai îndepărtate, Făt-Frumos trecea prin felurite încercări imaginare, ajutat de vietăți fermecate. Totul se încheia cu bine, finalul era nunta cu aleasa inimii, spre marea bucurie a supușilor. 

În basme mai recente, personaje ca Mary Poppins, Peter Pan, Harry Potter, înlătură greutățile cu ajutorul magiei.

1 august 2024

Citate favorite (185) Filosofia stoică, foarte potrivită zilelor noastre

 


Fondată de Zenon din Kitia la sfârșitul secolului IV î.H., Școala de filosofie stoică a avut adepți în Grecia antică, apoi în Roma antică, până în secolul III d.H. Creștinismul a pus în umbră această filosofie, care a renăscut în perioada Renașterii (neostoicismul), apoi chiar în zilele noastre (stoicismul modern).

Termenul ”stoicism” provine de la ”Stoa poikile”, ”Porticul pictat”, unde se întâlnea Zenon cu discipolii săi pentru a face schimb de idei.